- Štítky blogu
- zdraví
- zdravá výživa
- doplňky stravy
- zdravě
- dr.Popov
- zdavý životní styl
- do plavek
- vitamín c
- klouby
- tipy
- vitamíny
- vláknina
- diy
- pleť
- kloubní výživa
- péče o pleť
- léto
- strava
- výživa
- na klouby
- popáleniny
- domácnost
- doplněk stravy
- první pomoc
- práce
- peru
- herbář
- superfood
- stres
- migréna
- na bolest
- vrásky
- kolagen
- menopauza
- skladování potravin
- psyllium
- zero waste
- akoupim
- snídaně
- kaše
- hubnutí
- kapky
- krása
- krém
- pohyb
- bylinky
- chůze
- geladring
- recyklace
Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách od našich zpravodajů. Od receptů až po akční ceny. Rozesíláme max 2x za měsíc.
Jak moc dobře znáte svoji ledničku?
Ke zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří i kvalitní a čerstvé suroviny. Není to ale jen o nákupu takových surovin. Špatným skladováním můžete značně snížit kvalitu potravin a přijít tak o spoustu peněz.
Pokud máte početnější rodinu a běžně nakupujete na týden pro 3-5 lidí, asi víte, jak je někdy těžké udržet si v lednici pořádek. Po náročném dni se vrátíte z nákupu, máte hlad, jste unavení, a tak jednoduše staré potraviny zaskládáte těmi novými a jste rádi, že jdou dveře vůbec zavřít.
Za pár dní ale najdete v poličce zapomenutý jogurt, otevřenou smetanu, zkaženou zeleninu anebo daleko horší věci. Co s tím?
Udělejte si v lednici systém!
- Maso – skladujte na nejchladnějším místě v lednici. Pro mnoho druhů lednic to bude dolní police, pro jiné to může být vysouvací šuplík, speciálně určený pro maso a uzeniny, to už záleží na nastavení lednice. Pohledejte návod k použití, který jste dostali při koupi spotřebiče.
- Hotové pokrmy vždy něčím zakryjte nebo je dejte do uzavíratelných krabiček. Skladujte je v poličce nad syrovým masem.
- Jogurty, sýry, omáčky – skladujte v horních polici, kde je největší teplo.
- Zeleninu a ovoce dejte do dolního šuplíku. Nezapomeňte, že některé druhy ovoce a zeleniny ledničku nemají rády!
Do lednice pokudmožno nedávejte:
- Rajčata
- Lilek
- Cibuli, česnek
- Brambory, batáty
- Letní ovoce (broskve, třešně, blumy)
- Dýně
- Avokádo
Jak dlouho co v lednici vydrží?
2 dny (krevety, plody moře)
3 dny (maso, mleté maso, drůbež)
5–7 dní (mléko, smetana)
7–14 dní (ovocné džusy)
3–6 týdnů (vejce)
8 týdnů (máslo)
10-14 dní (měkké sýry)
1-3 měsíce (tvrdé sýry – parmazán apod.)
Rady na závěr
Po nákupu poskládejte potraviny v lednici tak, abyste měli vždy vpředu jídlo s dřívějším datem spotřeby. Vyhnete se tak zbytečnému vyhazování prošlých potravin.
Pořiďte si krabičku na sýry a šunky, aby vám neosychaly a nemuseli jste je zbytečně vyhazovat.
Jednou za 3 týdny udělejte generální úklid lednice, vyndejte všechny potraviny, zkontrolujte data spotřeby a vnitřek spotřebiče umyjte.
Máte nějaký vlastní osvědčený systém na organizaci lednice?