- Štítky blogu
- zdraví
- zdravá výživa
- doplňky stravy
- zdravě
- dr.Popov
- zdavý životní styl
- do plavek
- vitamín c
- klouby
- tipy
- vitamíny
- vláknina
- diy
- pleť
- kloubní výživa
- péče o pleť
- léto
- strava
- výživa
- na klouby
- popáleniny
- domácnost
- doplněk stravy
- první pomoc
- práce
- peru
- herbář
- superfood
- stres
- migréna
- na bolest
- vrásky
- kolagen
- menopauza
- skladování potravin
- psyllium
- zero waste
- akoupim
- snídaně
- kaše
- hubnutí
- kapky
- krása
- krém
- pohyb
- bylinky
- chůze
- geladring
- recyklace
Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách od našich zpravodajů. Od receptů až po akční ceny. Rozesíláme max 2x za měsíc.
Gong-Fu-Cha
Podzimní sychravé období je ideálním časem pro šálek horkého čaje. Podpoříte tím nejen svou imunitu, ale i pleť, která bude více hydratovaná, svěží a s menším sklonem k vysychání nebo přehnanému maštění.
Když už je řeč o čajích, pojďme se inspirovat do Číny, která spolu s Japonskem představuje srdce čajové kultury. Stejně jako je západní civilizace téměř závislá na kávě, Číňané si svůj život nedovedou představit bez šálku lahodného čaje. Ať už si vypijí svoji dávku v pohodlí domova a sami nebo čaj vychutnají s přáteli při takzvaném Gong-Fu-Cha.
Na rozdíl od Japonských obřadů, je Gong-Fu-Cha více neformální a uvolněný. Japonský rituál zvaný Čanoju má pevně stanovená pravidla. V Číně převládá taoistické náboženství, které zastává přirozené plynutí dějů, a proto ani čajový rituál není svázán žádnými pravidly a plyne.
Pozornost se tak nesoustředí na to, co se dělá, ale na to, co se pije, na čaj samotný.
Původ rituálu Gong-Fu-Cha je pravděpodobně v dávných posezeních, která Číňané pořádali s přáteli a debatovali nad šálkem čaje o záhadách tohoto světa.
Jak celý rituál probíhá?
Nejprve je potřeba vybrat vhodné nádobí. Většinou se používají dvě konvičky a několik malých šálků. Samotné čajové lístky se pak nasypou zhruba do jedné třetiny konvičky a zalijí vodou (ne vroucí), která se ihned vyleje, čímž dojde k prohřátí lístků, odstranění nečistot a prachu. Konvička se naplní vodou podruhé, opět ne vroucí vodou a po jedné minutě je čaj připravený k rozlévání.
Je velice důležité, aby ten, kdo čaj nalévá nalil nejprve do všech šálků malé množství a pak postupně přiléval, aby všichni zúčastnění měli možnost pít čaj stejné intenzity a chutě. Každý další nálev se pak nechává louhovat o 15 sekund déle a má vždy trochu jinou chuť.
Zkuste si i vy zpříjemnit podzim šálkem dobrého čaje v dobré společnosti. Nabídku čajů na našem e-shopu najdete ZDE.