- Štítky blogu
- zdraví
- zdravá výživa
- doplňky stravy
- zdravě
- dr.Popov
- zdavý životní styl
- do plavek
- vitamín c
- klouby
- tipy
- vitamíny
- vláknina
- diy
- pleť
- kloubní výživa
- péče o pleť
- léto
- strava
- výživa
- na klouby
- popáleniny
- domácnost
- doplněk stravy
- první pomoc
- práce
- peru
- herbář
- superfood
- stres
- migréna
- na bolest
- vrásky
- kolagen
- menopauza
- skladování potravin
- psyllium
- zero waste
- akoupim
- snídaně
- kaše
- hubnutí
- kapky
- krása
- krém
- pohyb
- bylinky
- chůze
- geladring
- recyklace
Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách od našich zpravodajů. Od receptů až po akční ceny. Rozesíláme max 2x za měsíc.
Céčka, sbírá Céčka
Vitamíny jsou jedny ze základních složek stravy a pomáhají našemu organismu ke správnému fungování. Jedním z nejznámějších a také nejdůležitějších vitamínů je bezesporu vitamín C, který je jako váš tichý kolega v práci, o kterém mnohdy ani nevíte, protože je až na konci potravinového řetězce. Jeho důležitost vám dojde teprve až když náhodou onemocní a není nikoho, kdo by uměl zastat jeho práci.
Účinky vitamínu C
Pomáhá nám bojovat s viry a bakteriemi, takže jeho sílu doceníte obzvlášť při chřipkové sezóně.
Stimuluje mozek a funguje jako antioxidant.
Odstraňuje z těla těžké kovy a pomáhá nám efektivně využívat železo obsažené v potravě.
Bez vitamínu C nemůže v buňkách probíhat okysličování ani odbourávání cholesterolu v krvi.
Podílí se na stavbě červených krvinek a je prevencí proti mozkové mrtvici.
Podle některých studií dokonce může pomoci při boji s rakovinou, jelikož zabraňuje tvorbě karcinogenních látek v organismu.
Kde ho najdeme?
OVOCE | Na 100 g | ZELENINA | Na 100 g |
Kiwi | 90 mg | Žluté papriky | 184 mg |
Jahody | 67 mg | Petržel | 177 mg |
Pomeranče | 57 mg | červené papriky | 159 mg |
Citrony | 50 mg | Kapusta | 145 mg |
Grepy | 40 mg | brokolice | 106 mg |
|
| Růžičková kapusta | 100 mg |
|
| Zelená paprika | 90 mg |
|
| Květák | 56 mg |
|
| špenát | 40 mg |
POZOR!
Vitamín C je vysoce citlivý na teploty vyšší než 60 °C, takže při tepelné úpravě se jeho obsah v ovoci či zelenině výrazně snižuje.
Naše tělo dokáže zpracovat najednou pouze malé množství vitamínu C, zbytek je ledvinami vyloučen. Proto je vhodné ho tělu dodávat v malých dávkách nejlépe 4x denně. Doporučení denní dávka je asi 60 mg. U těhotných nebo kojících žen je žádoucí dávku zvýšit vhodnými doplňky stravy, stejně tak je tomu při viróze a nachlazení.
Věděli jste že…
Člověk je jedním z mála živočichů, kteří se nedokáží zásobovat vitamínem c přirozenou cestou? Stejně tak je tomu u netopýrů, morčat anebo třeba lososů.
Rada pro kuřáky
V případě že si často rádi zapálíte (více než 10 cigaret denně), doporučuje se navýšit denní dávku vitamínu C o 20 mg. Kuřáci mívají o 20-30 % vitamínu C méně než nekuřáci.
Chcete-li mít jistotu, že svou denní dávku Céčka do těla dostanete, zkuste kapky Grepavit od Dr. Popova. Grepová jádra obsahují nejen vitamín c, ale i celou řadu dalších tělu prospěšných látek. Tak proč nezabít dvě mouchy jednou ranou?