- Štítky blogu
- zdraví
- zdravá výživa
- doplňky stravy
- zdravě
- dr.Popov
- zdavý životní styl
- do plavek
- vitamín c
- klouby
- tipy
- vitamíny
- vláknina
- diy
- pleť
- kloubní výživa
- péče o pleť
- léto
- strava
- výživa
- na klouby
- popáleniny
- domácnost
- doplněk stravy
- první pomoc
- práce
- peru
- herbář
- superfood
- stres
- migréna
- na bolest
- vrásky
- kolagen
- menopauza
- skladování potravin
- psyllium
- zero waste
- akoupim
- snídaně
- kaše
- hubnutí
- kapky
- krása
- krém
- pohyb
- bylinky
- chůze
- geladring
- recyklace
Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách od našich zpravodajů. Od receptů až po akční ceny. Rozesíláme max 2x za měsíc.
Zázračné Psyllium
Vláknina
O vláknině se moc často nemluví, což je škoda, jelikož je významnou složkou potravy a může mít mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina patří mezi sacharidy a může fungovat jako zdroj energie. Má schopnost vázat na sebe molekuly vody a následně v trávicím traktu fermentuje. Vázáním vody zvětšuje svůj objem a my se cítíme více nasyceni. Nerozpustná vláknina zdrojem energie není. Sice také dobře váže vodu, ale nerozpouští se v ní. Trávicím traktem projde v nezměněné formě, a proto funguje jako takový jemný kartáč střev.
Zdroje rozpustné vlákniny:
Luštěniny (hrách, sója, fazole…)
Len (zdroj jak rozpustné, tak nerozpustné vlákniny)
Oves, žito, ječmen
Jablka, banány
Brokolice, mrkev, brambory
Psyllium (ze 2/3 zdroj rozpustné vlákniny)
Zdroje nerozpustné vlákniny:
Celozrnné produkty
Obilné slupky a otruby
Ořechy a semena
Zelené fazole, květák, cuketa, celer, hrášek
Bramborové a rajčatové slupky.
Švestky
Psyllium
Psyllium je z větší části rozpustná vláknina, která se získává ze semen jitrocele vejčitého (Plantago ovata), který najdeme zejména v Indii. Pomáhá při regulaci hladiny krevního cukru v krvi vytvořením gelové hmoty, která zpomaluje trávení potravy. Zvýšená hladina cukru v krvi je z dlouhodobého hlediska riziková, tělo není schopno přijatý cukr zpracovat, což může vést k poškození životně důležitých orgánů, jako jsou ledviny, cévy či nervy.
Správné užívání a psyllia nám může pomoci zbavit se přebytečných kil a celkově prospět našemu zdraví. Je však třeba si uvědomit, že nejde o zázračnou pilulku, prášek či superpotravinu, jak se dnes s oblibou říká. Dělení potravin na zdravé a nezdravé, zakázané a povolené, povede pouze ke zvýšení stresu a rozhodně nás to neposune na cestě ke zdravému životnímu stylu.
Pokud nemáme dostatečný příjem vlákniny ze stravy, je Psylium ideálním řešením, jelikož díky obsahu jak nerozpustné, tak rozpustné vlákniny, dokáže zlepšit kvalitu trávení už po několika dnech.
Jestliže s psylliem teprve začínáte, doporučuje se užívat dávku 5 gramů 3x denně, ideálně zapít vodou. Až se ujistíte, že psyllium dobře snášíte, dávku můžete postupně navyšovat, neměli byste ale přijímat více, jak 12 gramů psyllia za den. (Maximální dávka je hodně individuální, někteří lidé se cítí dobře při dávce až 25 gramů, ale vzhledem k tomu, že jde o vlákninu, která ve větší míře může nadýmat, začněte raději na nižších dávkách.) Pitný režim je u vlákniny klíčový, proto nezapomeňte na dostatečný příjem tekutin po celý den!
Maximální denní dávky Psyllia:
–dospělý člověk – 5 čajových lžiček
–těhotné ženy – 1 čajová lžička
–kojící matky – 1,5 čajové lžičky
–malé děti od 6 let – 1 čajová lžička, dbát na dostatečné zapíjení
1 čajová lžička Psyllia = cca 2,5 g
Jak pomáhá?
-Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
-Léčí průjem a zácpu.
-Snižuje hladinu cholesterolu
-Snižuje riziko rakoviny tlustého střeva
Psyllium lze kreativně používat i v kuchyni, například na zahušťování polévek, špenátu, k přípravě cereálních kaší či koktejlů.