Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách od našich zpravodajů. Od receptů až po akční ceny. Rozesíláme max 2x za měsíc.
- Úvod
- ZDRAVÁ VÝŽIVA
- IBK Arašídy loupané pražené solené 500g
IBK Arašídy loupané pražené solené 500g
- Novinka
- Akce

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- IBK Arašídy loupané pražené solené 500gskladem59 Kč51 Kč bez DPH
Obsah : 500g
Podzemnice olejná (Arachis apogea) je plodina z čeledi bobovitých z Jižní Ameriky, její plody jsou typické svou vrásčitou, měkkou skořápkou tvaru přesýpacích hodin.
- Zavrtává se 3–6 cm hluboko do půdy kde se vyvine lusk, obsahující 1–7 semen, obalených červenofialovým osemením. Rostlina vyroste nad zem, po zvadnutí se stonek prodlouží, stočí k zemi a zaklíčí v půdě. Tato semínka se vyvíjí pod zemí. Když jsou zralá, změní se poldy uvnitř z bílých na světle hnědé. Od setí do sklizně uplyne čtyři až šest měsíců, to závisí na druhu. Dobře zavlažovaná písčitá půda s jílem a pH od 6 do 6,4 je pro podzemnici ideální. V některých zemích se sklízí dvakrát ročně, mimo jiné v Brazílii. Poprvé v prosinci až lednu, podruhé v červnu až červenci. Nejdůležitějšími vývozci jsou: Indie, Senegal, Malawei, JAR, Súdán, USA, Brazílie, Nigerie a Čína a nejdůležitějšími dovozci jsou Francie, Velká Británie, Německo a Nizozemí.
- V Americe se šedesát procent podzemnice používá jako potravina. Zbytek se použije na setbu, krmení dobytka a olej. Podzemnice je bohatá na energii: jeden díl podzemnice má stejnou energetickou hodnotu jako dva díly hovězího, jeden a půl dílu sýru Cheddaar, 9 sklenic mléka, nebo 36 středně velkých vajec.
Své využití našla podzemnice i v kosmetice, kde se používá arašídový olej. Ten zásobuje pleť vitamíny a nenasycenými mastnými kyselinami. Také se přidává do léčivé měsíčkové masti.
Burské oříšky obsahují i vitaminy skupiny B (B1, B2 a B6) a malý podíl vitaminu A a C, ale také velké množství kalorií a tuků. Také největší množství niacinu, látky známé též jako vitamin B3. Nedostatek niacinu se projevuje suchou, popraskanou, zarudlou pokožkou, svalovou ochablostí a dyspepsií a v extrémních případech může dojít ke vzniku choroby známé jako pelagra, dermatitida a demence. Jsou velmi bohaté na draslík, ale chudé na sodík (nejsou-li solené). Obsahují velké množství fosforu, vápníku, hořčíku a železa. Jsou jedinečným zdrojem stopových prvků, například zinku, mědi a manganu, kterých mají dokonce více než ryby či maso.
- Blahodárné účinky: protirakovinné, protizánětlivé, antioxidační, detoxikační, prospívá srdci, pleti, mozkové činnosti a imunitě, udržuje hladinu cukru v krvi.
- Skladování: Arašídy stejně jako ostatní ořechy jsou náchylné na žluknutí. Proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.
I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost skořápek a cizích příměsí.
Všechny fotografie jsou ilustrační, aktuální nabídka se může v barvě a tvaru lišit.